Всесвітній день пінгвінів (25/04)

25 квітня відзначається щорічне екологічне свято – Всесвітній день пінгвінів (World Penguin Day), який закликає людей пам'ятати про необхідність збереження тваринного різноманіття нашої планети загалом та різноманіття її окремих регіонів та представників зокрема.

Серед тваринного різноманіття Південної півкулі є незвичайний птах, чиє місце у природі цього регіону відіграє дуже значну роль. Так само, як білого ведмедя можна назвати одним із символів природи Північного полюса, цей птах можна з упевненістю назвати одним із символів Антарктиди. Йдеться, звичайно, про пінгвіни, різноманітність видів яких не змінює уявлення про те, де вони живуть – лише у відкритому морі Південної півкулі.

Пінгвіни (лат. Spheniscidae) – сімейство нелітаючих морських птахів, представники якого добре плавають і пірнають, єдине сучасне у загоні пінгвіноподібних (Sphenisciformes). У сімействі налічується 18 сучасних видів пінгвінів. Найбільший із них – це імператорський пінгвін, його зростання може досягати 120 см, а вага – понад 40 кг. Найменший представник виду – малий пінгвін, який не вищий за коліно дорослої людини, а його вага не перевищує 2,5 кг.