Міжнародний день лінивця (20/10)

20 жовтня 2010 року було оголошено Міжнародним днем лінивця (International Sloth Day). Так серед свят, присвячених тваринному світу планети Земля, з'явився новий, покликаний привернути увагу до незвичайної тварини, ареалом якої стали ліси Центральної та Південної Америки.

Лінивець, справді, тварина незвичайна. Свою назву він отримав за виняткову повільність при пересуванні. Однак, не варто сприймати слово лінивець буквально щодо цього представника фауни.

Повільність лінивця пояснюється енергозберігаючою поведінкою, зумовленою, у свою чергу, раціоном харчування та особливостями метаболізму. Більшість часу він проводить на деревах, харчуючись листям. Сон займає у житті близько 15-20 годин на добу, а їжа перетравлюється у шлунку близько 90 годин. Спускається на землю лінивець дуже рідко. Саме тут він найбільш уразливий для хижаків. Однією з причин, що змушують його спуститися, є природна потреба в дефекації. Цю потребу лінивець справляє один раз на тиждень. На землі лінивець через особливості будови кінцівок не може спиратися на них і пересувається практично повзком. Зате у воді він почувається набагато вільніше, чудово плаваючи і навіть пірнаючи.